Huset i sagan om Snövit, finns strax utanför Floby

Visste du att ett litet hus strax utanför Floby, är den riktiga inspirationskällan till huset i sagan om Snövit, som de sju dvärgarna bor i. Huset är byggt av en man vid namn Frans Johan Gegerfeldt, som föddes 1865. Frans var äldst av 10 syskon, och hans liv präglades av nyfikenhet och viljan att lära. År 1890 gifte han sig med Amanda, som han sedan fick tio barn tillsammans med.  I början av 1900-talet skapade Frans det som kom att heta ”Alphems Arboretum”, och detta förblev hans livsverk. 

 

Bara några mil ifrån, bodde Gustaf Tengge som ofta besökte Alphem som barn. Hans föräldrar var  minst sagt fascinerade av det lilla huset. I vuxen ålder emigrerade Gustaf till USA och inom en snar framtid blev han anställd som animationschef av Walt Disney. Han tog då inspiration av Frans Johans unika hem och animerade de sju dvärgarnas hus. Så nästa gång du skådar Snövit och de sju dvärgarnas inslag på julafton, kom ihåg att det ser ut som det gör, tack vare ett litet hus tjugo minuter ifrån Falköping.

Falköpings ordförande i kommunstyrelsen är den yngsta i Sverige

Adam Per Olof Johansson är namnet på den 25-årige politikern, som är den yngsta i Sverige någonsin att sitta på sin post som ordförande i kommunstyrelsen. Adam sitter på den högsta posten inom kommunen vilket innebär ett stort ansvar och engagemang. År 2020 blev han rankad av Expressen som en av de 30 mäktigaste politikerna i Sverige.  Inte dåligt!