Nu börjar även denna termin lida emot sitt slut och det närmar sig studenten för oss som slutar trean. Medan ni andra närmar er ännu en ny årskurs. Men vad händer sen? Jo, detta är väl något vi alla tänker på då och då, vad ska jag göra när jag väl tagit studenten? Vad ska man då göra när man vaknar upp dagen efter sin studentdag? Och det blir ju inte bättre när man verkligen inte vet vad man vill hålla på med i resten av sitt liv. Därför kommer jag hjälpa er med det, jag har tagit kontakt med gamla elever ifrån Ållebergsgymnasiet och vi ska se vad just dom håller på med just idag.

Bara för att du valde att gå en viss linje när du var 15 år gammal så behöver det ju inte vara det man behöver jobba med i resten utav sitt liv. Hur många gånger har man inte träffat någon släkting som jobbar med raka motsatsen av vad den läste på gymnasiet? Jag har valt att ställa 5 stycken frågor till tre olika personer som är tidigare elever här på Ållebergsgymnasiet för att se hur deras svar skiljs åt och för att man ska förstå att bara för att man går en viss linje så behöver det inte betyda att det är det man kommer jobba med i framtiden.

Kön: Kille

Ålder: 22 år

Intressen: Vara med min fästmö och spela tv-spel.

När tog du studenten? 

År 2014

Vilken linje gick du? 

Bygg och anläggnings programmet.

Ångrar du ditt val utav linje? 

Nej, men jag ville helst gå ett lastmaskins program.

Vad jobbar du med/gör idag? 

Jag jobbar på Ica Maxi.

Vill du jobba med detta hela livet, om nej: vad vill du annars jobba med? 

Nej, det är inget jag vill arbeta med hela livet. Jag vill jobba som lastmaskins- eller grävmaskins förare.

Kön: Tjej

Ålder: 22 år

Intressen: Baka, pyssla och rida.

När tog du studenten? 

År 2014.

Vilken linje gick du? 

Samhällsprogrammet med inriktningen media.

Ångrar du ditt val utav linje? 

Nej! Min linje var jätterolig och kreativ och gav bra grund till vidare universitetsstudier.

Vad jobbar du med/gör idag? 

Jag pluggar till personalvetare i Örebro!

Vill du jobba med detta hela livet, om nej: vad vill du annars jobba med?

Ja, detta är ju en ledarskapsutbildning, och jag vill jobba med något slags ledningsarbete men inom vad är fortfarande oklart!

Kön: Tjej

Ålder: 19 år

Intressen: Att dansa

När tog du studenten?

År 2017

Vilken linje gick du?

Barn och fritidsprogrammet

Ångrar du ditt val utav linje?

Nej, jag ångrar inte mitt val av linje.

Vad jobbar du med/gör idag?

Idag jobbar jag på en förskola.

Vill du jobba med detta hela livet, om nej: vad vill du annars jobba med?

Nej det vill jag inte. Då jag är intresserad av sociologi så vill nog utbilda mig inom den inriktningen. Men jag har inte någon aning inom vad än så det får vi se.

Med denna undersökning ser ni själva att man absolut inte måste jobba med det man läste under sin gymnasietid och att det är fullt möjligt att ändra inriktning och istället jobba med sådant som man tycker är kul.

Ammie Andersson, Sa15m