Teknikprogrammet

Skriven av William Billman Sahlberg

Tekniken har blivit en stor del av mångas liv. Därför är det viktigt att fler blir engagerade i att vidareutveckla tekniken för ett mer modernt och hållbart samhälle. För det har vi teknikprogrammet. Ett högskoleförberedande program där eleverna får lära sig områden inom främst teknik- och naturvetenskap. Vi på Diggit har fått chansen att intervjua en som går på teknik, Timmy Bolinder, som just nu går sitt sista år. Från honom får vi en inblick i vad som sker på teknikprogrammet.

Vad jobbar ni med på teknik?

Vad man jobbar med beror på vilken inriktning man väljer. Väljer man IT jobbar man med datorer, programmering, skapar hemsidor, skapar spel Produktionsteknik lär man sig maskiner som att göra en tärning i metall. Samhällsbyggande jobbar man med arkitektur, skapar 3d-modeller och hur det påverkar på miljön (bygga miljövänligt).

Vad hade du valt om inte teknik? Varför?

Jag visste redan innan jag började på gymnasiet att jag ville gå någonting högskoleförberedande. Chalmers var målet och just därför passade teknik väldigt bra då det har de mattekurserna och fysikkursen som behövs för att komma in. Hade jag inte valt teknik hade jag nog valt natur. Fast jag skulle nog inte orkat med det.

Vad är det roligaste/tråkigaste inom teknikprogrammet? Varför?

Det roligaste är att det är så praktiskt. Man får skapa grejer där vi får sitta och skapa spel och program. Det värsta är väl att i ettan och tvåan kan det bli väldigt mycket ibland.

Till de som kanske skulle vilja börja teknik, vad skulle du ge för tips? Vad kan de förvänta sig att få göra?

Vill man gå teknik så får man förvänta sig att det kan bli mycket matte. Hatar man matte så ska man nog inte gå teknik. Det jag kan säga dock är att man måste inte vara jättebra på matte för att lyckas.

Timmy (vänster) och Hannes (höger) programmerar