Taya Shawki

Taya Shawki, 28 år, är född och uppvuxen i Angered, Göteborg och arbetar idag som professionell bakgrundsdansare i USA. Hon har dansat för några av världens största artister, såsom Beyonce, Ariana Grande och Rihanna. Hon har även dansat på scener för bland annat Coachella, VMA och the Grammys.

Rim Taya Shawki, känd som Taya Shawki, växte upp i Gårdsten i Angered med sina föräldrar som är från Irak. Hon började dansa redan som tre-åring och har sedan dess varit en väldigt passionerad och målmedveten dansare. Som ung började hon på Svenska Kungliga Balettskolan och har tränat med några av de största danslärarna i Skandinavien.

Taya har i Sverige dansat för flera olika dansskolor, exempelvis Twisted Feet i Göteborg och House of Shapes i Stockholm. Hon har blivit sedd i svenska TV-program, såsom Idol, Melodifestivalen och X-factor men också i internationella TV-program, t.ex Dance Dance Dance och X-factor England.

Efter att redan som 24-åring ha turnerat över hela Europa, arbetat i Sverige, London och Amsterdam i ungefär 7 år, flyttade Taya till Los Angeles där hon nu har ett väletablerat namn. Hennes största dröm har alltid varit att få dansa med Beyoncé och redan efter hennes 3 första månader i USA fick hon jobb som hennes bakgrundsdansare på Coachella 2018.

 

 

– Min största dröm har alltid varit att dansa med Beyoncé, men det har alltid känts så långt bort, så jag släppte det. 3 månader efter att jag flyttade till LA så hände det. Jag kunde aldrig tro det! Det var bland de svåraste jobben jag någonsin gjort, men det har alltid varit min dröm, så långt jag kan minnas.

Taya är mest känd för sin senaste världsturné (Sweetener World Tour) och sina musikvideos med Ariana Grande. Andra artister som hon också arbetat med är Nicki Minaj, Rihanna, Dua Lipa, Nick Jonas, Cardi B, Pharrell Williams och Major Lazer med flera. Efter mer än 10 år i dans-branschen har Taya kunskap som gör att hon kan undervisa i olika klasser över hela världen, t.ex klackar och performance. Trots hennes stora framgång i USA, menar hon att ingenting kan jämföra sig med hemma, i Sverige. Oavsett vilken stad hon befinner sig i kommer Göteborg alltid att vara hemma för Taya. Hon hyllar hemorten, Angered, för all kunskap hon fått och alla olika kulturer hon fått växa upp med.