Varje torsdag hålls språkcafé Tanja Andersson som går andra året i samhällsprogrammet och Maj Örqvist från språkvän på Ållebergsgymnasiet mellan klockan 14:30 och 16:00. Denna torsdag (30/11) var det sista språkcaféet tills efter lovet.

På Ålleberg har man hållit språkcafé sedan 3 år tillbaka tillsammans med språkvän som är ett av Falköpings kommuns integrationsprojekt.

Vad är då språkcafé och vad brukar man göra där?

-språkcafé behöver inte vara märkvärdigare än att över en kopp kaffe prata säger Maj Örqvist Tanja Andersson fortsätter med att berätta om vad man brukar göra på skolans språkcafé -Vi försöker att variera lite, ett vanlig språkcafé är att man sitter fikar och pratar.

Vi har också haft spelkvällar vi har varit och bowlat. Vi ska idag ska vi ha lussefika och prata svenska jultraditioner och de delar med sig sina traditioner.

Man delar traditioner detta är inte bara ett ensidigt utbytte så det går åt båda hållen. säger Tanja Andersson

Till fikat förra veckan hade de bakat våfflor tillägger Maj Örqvist.

-Det var så att tidig i våras som många ungdomar från IM programmen kom och ville ha en språkvän. och då började vi gå in tillsammans med IM som då ledde språkcaféerna och det var mycket ungdomar som kom.Däremot kom det inte många från de övriga programmen.

Och då vände vi på det i höstas för att vi vill ha med de övriga programmen så att vi ska blandas förklarar Maj Örqvist.

Tanja Andersson håller också med hon säger att hon tycker att själva språkcafé går bra men att det skulle ha varit bra att ha mer folk från de etablerade programmen. Eftersom man hinner inte att prata med alla samtidig för att man blir så många.

Morteza Hosseini är en av ungdomarna från IM programmet som deltar i språkcafé. Han berättar om sina positiva upplevelser från språkcafé.

-Den tiden som jag och mina vänner har deltagit i språkcafé har vi haft många roliga händelser. Min svenska har utvecklats genom språkcafé med språkcafé har jag också lärt mig om nya kulturer vilket jag tycker är väldig intressant. Säger Morteza Hosseini

Alond Ibrahim sa15s