I år har det varit rekordvärme i Sverige, det började i maj 2018 och det har varit uppåt 30 grader på sina håll. Sådan här värme har det inte varit sedan 1911. Det blev konsekvenser och det blev eld och grillnings- förbud på många ställen!

Rekordvärme

Värmen kom tidigt i år till Sverige, redan i maj kom solen fram och det gjorde att det regnade ytterst lite vilket gjorde att allt blev torrt. I län som Gävleborg, Jämtland och Dalarna hade de mycket problem med skogsbränder och det blev så att människorna blev tvungna att utrymma sina hem eftersom det var en stor risk för de att vara kvar.

Personal från Europa

I expressen https://www.expressen.se/nyheter/allt-du-behover-veta-om-skogsbranderna-i-sverige-2018-/ kan läsa om hur Sverige fick lov att ta in räddningspersonal från andra delar av Europa. Det kom brandmän och brandbilar ända från Polen, det var sammanlagt 139 brandmän och 44 brandbilar vilket var till en stor hjälp. Även våra grannländer Norge och Danmark erbjöd sig hjälp, Frankrike, Tyskland, Litauen, Portugal, Österrike och Grönland skulle också komma och hjälpa till. Det har varit tufft för personalen att behöva uttrycka och släcka bränderna ofta. En räddningsarbetare på Skaraborgs nyheter sa att hans män aldrig får vila och att de är utslitna för att det var så trötta. Det är tack vare EU som andra länder i Europa vill hjälpa oss. I endel kommuner har tom räddningstjänsten bedjat folket i kommunen om hjälp.

Förbud

Då det har varit så varmt och torrt ute så har det lett till eldnings och grill- förbud. Det menas att man varken får grilla eller ens elda utomhus. Inte ens om det är nära till vattnet nära en sjö, detta är ju för att brandrisken är så stor. Det var många kommuner i Sverige som hade detta men i augusti så tog förbudet slut. Skulle någon bryta mot detta står det på polisens egna hemsida att man först ska informera personen om att det råder ett förbud och skulle personen inte bry sig så ska man höra av sig till polisen.

Djur får inget foder

Det var inte bara människorna och naturen som tog till skada av skogsbränderna, detta påverkade även djuren såväl bönderna! Bönderna hade det tufft att skaffa fram foder till sina djur och kunde inte odla eftersom marken var för torr. Detta gjorde att de tvingade att sätta sina djur i slakteriköer. Slakteriköerna har aldrig varit såhär långa och det har varit jobbigt och påverkat alla.

Klimatförändringar

Man kan ju undra hur det kommer sig att sommaren har varit såhär varm och det är klimatförändringarna som visar sig. Även i vintras såg man förändringar, det var en väldig kall vinter med mycket snö. I framtiden kommer det inte vara någon snö alls utan bara slask om man inte förändrar våra konsumtioner. Sveriges genomsnittliga fotavtryck är 7,3 hektar och är med på topp 10 listan med störst utsläpp. Skulle andra leva som oss behövs 4 jordklot vilket inte går ihop.

Nu är det höst och sommaren är över, det är september och man har fått känna på lite sensommar. Det har det regnat och åkrarna har fått vatten samt alla gräsmattor som blivit förstörda pga torkan. Vi får se hur det blir i vinter, antingen så blir det ingen snö alls och mild vinter eller jättemycket snö och iskall vinter. I vilket fall har man sett att klimatförändringarna redan börjat visa sig och blir det en likadan sommar nästa år som denna så ser det inte bra ut för världens klimat.

Johanna Johansson Sa16m