Presidentval

Okategoriserade

Den tredje november är det återigen presidentval i USA. Den nuvarande är presidenten Donald Trump.

Donald Trump har ställt upp i år igen och kommer att utmanas av flera nya kandidater. Bland dessa är Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren. Totalt sett så är det 11 stycken kandidater. Den som man antar har störts chans att vinna mot Trump i nuläget är Bernie Sanders & Pete Buttigieg. 

 

Bernie Sanders är 78 år gammal och representerar demokraterna. Hans politik är någonting som vi i Sverige skulle kunna likna med socialdemokratin. Vi känner tidigaer igen Sanders ifrån när han utmanade Hillary Clinton 2016 och han besitter mycket erfarenhet när det gäller politiken. Många är dock osäkra kring Bernie eftersom att han är äldre och opererades för hjärt- och kärlproblem i slutet av 2019.  Enligt många amerikaner är Pete Buttigieg ett mycket spännande namn. Han är endast 38 år, och anses vara en karismatisk och trevlig person. Han vet hur man för sig som en vanlig person, vilket kan ses ovanligt när det kommer till de olika kandidaterna. 

Han står för progressiv politik, men den är inte riktigt lika radikar som Bernie Sanders. Han har tidigare studerat på Harvard och Oxford, är en krigsveteran från Afghanistan, är öppet homosexuell och har varit borgmästare i South Bend, i åtta år. Han talar också norska, spanska, franska, italienska, maltesiska, arabiska och Dari, en variant av persiska som talas i Afghanistan. Det är idag svårt att säga ifall president Donald Trump kommer bli återvald i november. Forskaren Allan Lichtman menar att coronasituationen kommer vara avgörande för den nuvarande presidenten och att en ekonomsik kris kan göra att Trump förlorar många av sina röster.