Oksana Chusovitina

När den uzbekiska atleten i grenen hopp för damer på de olympiska spelen 2020 (2021) hade hoppat sitt sista hopp. Hela arenan ställde sig upp och gav en stående ovation och många tårar fälldes. Varför då? undrar du säkert. Anledningen till detta var att atleten var den 46-åriga Oksana Chusovitina som precis hade gjort sitt åttonde och sista Olympiska spel.

Oksana Chusovitina är kanske inte ett namn så många känner till men hon uppnådde en stor bragd under de olympiska sommarspelen 2020 (2021). Nämligen att hon tävlade i sitt åttonde olympiska spel i den mäktiga åldern 46 år. Även om hon inte slog några rekord med denna insats så kan man ändå tycka att man ska hylla den på något vis.

Oksana föddes den 19 juni 1975 i staden Buchara, Uzbekistan och började med gymnastik redan som sjuåring för att vid tolv års ålder flytta till en idrottsskola. Vid 13-års ålder (1988) blev hon sovjetisk juniormästare och tre år senare (1991) tog hon sin första internationella medalj när hon tog guld i lag mångkampen samt silver i hopp på VM i Indianapolis. Året efter det deltog hon i sitt första OS i Barcelona (1992)där hon tog del av ett olympiskt guld i lagmångkamp.

Sedan deltog hon i de Olympiska spelen -96 (Atlanta, USA), -00 (Sydney, Australien) och -04 (Aten, Grekland) innan hon vann sin nästa medalj i Olympiska spelen vilket var silver i hopp för damer i Peking 2008. Hon har sedan dess deltagit i varje sommar-OS och har därmed blivit en av 13 atleter som har deltagit i åtta eller fler olympiska spel.