Michael Ben- Menachen , en överlevare från förintelsen…

“ Om ni blundar så vill jag att ni föreställer er ett ställe. Så fredligt och fint. Sen hörs ett starkt ljud, och en ljussken kommer närmare med ett stort rökmoln. Det kommer närmare och du ser att det är ett tåg, men inget vanligt passagerartåg, utan ett godståg. Du läser på vagnarna, 6 hästar står det. Men bakom gallret är det människor som tittar fram. Och i en av dessa vagnarna så kryper en 8 år gammal pojke bland föräldrars ben, och han undrar vart han är påväg. Nu vill jag att ni öppnar ögonen och det ni ser framför er, är den killen” Så inledde Michael Ben-Menachen sin föreläsning under demokrativeckan på Ållebergsgymnasiet.

Michael Ben-Menachen är född i Ungern år 1936, han levde ett vanligt judiskt liv med sin mamma och pappa fram tills han blev 8 år gammal. Då förändrades hans liv till en mardröm. Året var 1944 då krigets konsekvenser slog till i Michaels liv. Det var maj och våren var underbar, Michael berättade att han sprang runt i shorts och var inte alls medveten om krigets förödelser. Det första judehatet han märkte av var när han en dag var påväg hem från skolan. Två större killar kastade ned Michael i ett dike, och kallade honom för “smutsig jude”. 8 årige Michael fattade inget alls, varför kallade dom honom så? Några dagar senare berättade Michaels pappa att han inte fick gå till skolan, “idag ska vi till ghettot” sade han. Det var riktigt fint väder och Michael var endast klädd i shorts och sandaler när de gick den långa vägen till ghetto. Väl framme, vid brädgården som hade blivit ett ghetto, så märkte Michael att alla judar var samlade där, och han kunde inte släppa att fundera på varför… Michael märkte att det var något konstigt och hemskt som pågick, det var massa poliser runt om området och de slog folk utan anledning.  

 

 

 

Nästa dag fick Michael höra att de skulle resa, och eftersom han älskade att resa blev han glad och tänkte att det kanske blir bra ändå. De alla vandrade mot tågstationen, poliser gick vid sidorna och slog personerna i ledet. Väl framme vid tåget så märker Michael att det inte är något vanligt tåg de ska åka, utan godståg som egentligen är gjort för hästar. Poliser trycker in alla i vagnarna, de fick stå tätt tätt och barnen kröp vid de vuxnas fötter. Här börjar en ny resa mot ännu mörkare mardrömmar.

Under föreläsningens gång fick vi alltså följa historien om mardrömmen, hur Michael 8 år gammal fick uppleva judiskt hat, bortförande och krig. Han återberättade de 25 första sidorna i hans bok “pojken med davidsstjärnan”, en gripande föreläsning som berör.  

 

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

studentpresenter

Glas Först ut har vi olika typer av glas. Det är både fint och praktiskt samtidigt som det är något som alla kan få nytta av.Accesoarer Här kommer ettsäkert kort som går hem hos de allra flesta! Kan man någonsin få för mycket av smycken ochaccessoarer? Inredning Till...

läs mer

Fordons-och transportprogrammet

             FORDONS-OCH TRANSPORTSPROGRAMMETFordons-och transportprogrammet är perfekt för dig som vill jobba med bilar i framtiden! Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesförberedande program och på Ållebergsgymnaset erbjuds två olika inriktningar inom...

läs mer