FORDONS-OCH TRANSPORTSPROGRAMMET

Fordons-och transportprogrammet är perfekt för dig som vill jobba med bilar i framtiden! Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesförberedande program och på Ållebergsgymnaset erbjuds två olika inriktningar inom programmet, karosseri och personbil. Efter examen har man de kunskaper som krävs för att till exempel kunna arbeta som mekaniker, yrkesförare och lager- eller terminalarbetare. På programmet arbetar man med både övningsprojekt och kundbilar.
Om du väljer personbilsinriktningen är det att på egen hand felsöka, byta däck samt kränga däck och lösa olika problem på moderna bilar. Man får också lära sig att serva och reparera bilar med mera. Karosseri och lack är också en bra inriktning för dig som vill utvecklas som bilskadereperatör och där arbetar du mer med kundbilar.

Viktor Hallindemo går tredje året på inriktningen kaross och lackering på Ållebergsgymnasiet. Han tycker att det är ett lärorikt program att gå om man vill ha en bra och rolig tid fram till studenten. Viktor berättar att på kaross- och lackeringsinriktningen får man till exempel göra iordning dörrar som inte är raka i plåten, som är rostiga eller som är dåliga i lacken. Till exempel så har några från inriktningen fått göra iordning lärarens gamla ford F150 som är med på bilderna. På den bilen lagade de rost, rikta plåt samt lackera vilket Viktor tyckte var väldigt lärorikt! Alla på programmet har även praktik på olika ställen i Skaraborg, till exempel så är några i Lidköping, Skövde, Falköping och i Tidaholm. De har haft praktik varje läsår, 2 veckor i 1:an, 6 veckor i 2:an och i 3:an har de 10 veckor. Till exempel har Viktor sin praktik på Falköpings Bilriktning där han får göra lite allt möjligt som till exempel slipa, lacka och åka på ärenden osv.