För att där på planen, är vi alla lika!

 Men spelar vi på samma plan?

 

Jämlikhet debatteras i alla delar av samhället idag, alla vill ge sken av att sträva efter detta. UEFA, som är Europas fotbollsorganisation, är en av dem. De har en reklamfilm med innebörden att de visar på att alla oavsett ålder och kön är lika. Deras slogan är “För att där, på planen, är vi alla lika”. Det man kan fråga sig då är: spelar vi på samma plan? 

För att få en bra bild av hur det ser ut idag så måste man börja från början. Fotbollen uppkom i Storbritannien i början av 1800-talet och då var det bara män som spelade. Senare delen av 1800-talet fick kvinnorna upp ögonen för sporten och när första världskriget rasade som värst spelade kvinnorna fotboll som avkoppling. Intresset steg för damfotboll då herrfotbollen inte fanns p.g.a. kriget. På annandag jul 1920 spelades en av de kändaste damfotbolls matcherna och de hade 53 000 åskådare på plats. Det engelska fotbollsförbundet FA började se damfotbollen som en konkurrent och ett hot mot herrfotbollen vilket gjorde att de år 1921 beslutade att damfotboll var “quite unsuitable” dvs opassande. Föreningar fick inte låna ut sina planer till damfotboll vilket gjorde det omöjligt för damfotbollen att överleva. Beslutet upphävdes inte förrän år 1971 vilket gjorde att damfotbollens utveckling stannade upp i 50 år.

Elitfotbollen är ett stort begrepp men jag har inriktat mig på elitfotbollen i Sverige, Sveriges landslag och elitfotbollen i världen i stort. Inom alla kategorier man kan jämföra dam och herrfotboll inom jämställdhetsfrågan så är lön en av de största och viktigaste delarna. I damallsvenskan kan 50% av alla leva på sin lön medans i herrarnas allsvenska är motsvarande siffra 90%. Det här gör att man som kvinna inte kan satsa lika hårt på sin karriär och de behöver lägga mycket energi för att få vardagen att gå ihop. Tittar man på genomsnittslönen så tjänar herrarna betydligt högre än damerna inom elitfotbollen. De utför samma jobb men får olika bra betalt!

För att gå vidare så har jag undersökt vad vilka förutsättningar som ges till mästerskap men också vad vinstsummorna är. Båda dessa kategorier skiljer sig åt enormt. Det klart ett herrlag kan prestera bättre på ett mästerskap om de får bättre förutsättningar. Det handlar om allt ifrån hotell nära fotbollsplaner till vilken summa länderna väljer att ge ut i pengar. Länder väljer att satsa mer på herrlandslagen då de kan dra in större vinstsummor även om damlandslagen presterar bättre. Bidrag och sponsring skiljer sig även där åt. Företag sponsrar ofta hellre herrlag än damlag då de får mer publikation och syns allmänt mer i media. I Sverige gavs det ut bidrag till herr- och damlag i samband med coronapandemin. Det bäst betalda herrlaget fick ca 9.8 miljoner kronor medans det bäst betalda damlaget fick ca 500 000 kronor. Publik är något som är en stor intäkt för fotbollslagen och här skiljer sig intresset för herrlag och damlag. Det finns mer intresse för herrfotbollen men enligt statistik så har intresset för damfotboll ökat massor under de senaste åren.

 

Är fotbollsvärlden jämlik mellan dam- och herrfotboll inom elitfotbollen?Det enkla svaret är nej. Hur man än jämför de olika förutsättningarna så kan man aldrig motivera de skillnader som finns. Oavsett om det är kring lön, vinstsummor, sponsring eller bidrag så skiljer sig siffrorna enormt mycket. 

För att där, på planen, är vi alla lika är verkligen något att sträva efter men att få det lika på alla olika plan är den stora utmaningen men också det stora målet. 

Text & layout: Ida Martinsson