I början av 2000-talet sprang det runt en kille i Falköping som hade drömmar och visioner om att bli fotbollsspelare på de stora arenorna – trots att spelardrömmen gick i kras så tog en annan dröm vid. Granit Maqedonci, 28, är Falköpingskillen som tog sig till elitfotbollen genom att bli domare.

Falköpingsfostrade Granit Maqedonci är en kille som nu för tiden lever sin dröm. Han är en av 24 domare som tillhör gruppen som får döma landets två högsta serier i fotboll.

För dagen är det dags att döma match i Superettan, IFK Värnamo mot Syrianska FC står på schemat och det är en laddad domare som möter upp undertecknad i Jönköping. I Jönköping träffar vi också hans assisterande domare, Mark Josef och Christian Tennstedt, båda från Norrkö- ping.

Viktigt match

Kvällens match är viktig för samtliga aktörer. Värnamo jagar topplacering i Superettan medan Syrianska slåss för sin överlevnad, samtidigt som domaren Granit Maqedonci kommer ha besök av sin coach, tillika den f.d. elitdomaren, Michael Lerjéus, som efter matchen kommer att utvärdera domarens insats. Väl i Värnamo möter domartrion upp dagens fjärdedomare, Almir Kadiric, på Scandic Hotell. Matchgenomgången tar vid och man märker att dagens match är av yppersta vikt.

– Det gäller att vi är redo och backar upp varandra. Pumpa med information i headsetet så löser vi alla situationer tillsammans. Våga ta plats killar, uppmuntrar domaren Granit Maqedonci till sina kollegor. Mark Josef fyller i.

– Det är viktigt att vi hjälper varandra, boys. Vi går ut och har roligt så kommer detta att gå bra, utvecklar den assisterande domaren och pushar på de andra.

 

Efter drygt tjugo minuters genomgång är det dags att bege sig till Finnvedsvallen där matchen kommer att spelas. Efter planbesiktning kommer en matchdelegat förbi och håller en snabb dragning om publikläget och andra omständigheter.

Falköpingskillen som lever sin dröm När väl Maqedonci blåser igång matchen så får teamet precis det flyt man vill ha. Matchen går utan några större problem och när 90 minuter är spelade så är det fyra glada domare som klappar om varandra i omklädningsrummet.

– Jäkligt bra arbetat killar, vi löper linan ut och har full kontroll på matchen. Riktigt bra, säger en glad och positiv domare. Samtidigt öppnas dörren och in kommer Michael Lerjéus och en domarobservatör vid namnet Peter Stefansson.

– Du tar kontroll på matchen väldigt tidigt, Granit, framförallt genom din oerhörda löpstyrka vilket gör att du är väldigt nära alla situationer och när spelarna försöker protestera så är du redan på plats och kan lugna ner det hela, säger observatören Stefansson och utvecklar.

– Genom din närhet och fö- rebyggande dömning blir det väldigt sällan ojust och vårdslöst spel, du Granit, men även hela domarkvartetten ska vara helnöjda med er insats idag, fyller Michael Lerjéus i. Domarrollen Efter att domarobservatören och Lerjéus haft sina dragningar så är det dags att packa ihop och bege sig hemåt. Herrarna är nöjda och kan sätta sig i bilen med gott samvete. Men är en fotbollsdomares liv bara en dans på rosor? Granit Maqedonci funderar en stund innan han svarar.

– Nej, absolut inte. Det är mycket tråkigheter i de lokala serierna, domare som blir bespottade, påhoppade med mera – nå- gonting som är väldigt tråkigt och negativt för sporten.

– Men charmen med att vara domare är att man alltid är i hetluften. Du står alltid i händelsernas centrum och har alltid som uppgift att leda matchen på ett bra sätt. Vad fick dig själv att börja döma?

– Till en början så var jag föreningsdomare i Falköping och dömde för att tjäna någon extra hundralapp. Därefter utvecklades det till ett mer och större intresse vilket gjorde att jag ville satsa fullt ut och nu är jag här, säger den före detta Falköpingsbon och skrattar.

Nu för tiden bor Granit Maqedonci i Göteborg och arbetar till vardags som ingenjör på Volvo. Trots att han arbetar som vilken Svensson som helst och dömer Sveriges näst högsta divison så är han inte helt nöjd ännu.

– Mitt nästa mål är få prova på och döma i Allsvenskan. Det vore hur kul som helst, men det är hård konkurrens och många bra domare. Sen mitt högsta mål är att bli FIFA

-domare men det får framtiden utvisa hur långt man når. Namn: Granit Maqedonci Ålder: 28 Bor: Göteborg Yrke: Ingenjör på Volvo Aktuellt: Elitfotbollsdomare

Text: Pontus Lind

Foto: Pontus Lind