Enligt Selma & Nellie

Gymnasie, Gymnasiearbeten

Nellie Andersson

När vi stod inför valet av ämne till gymnasiearbetet var valen många. Allt från att producera en egen tidning till att publicera videos på youtube. Inte visste vi då att detta arbete skulle bli så mycket mer en ett måste, när vi slutligen beslöt oss för att göra en PodCast och vår egna lilla bebis “Enligt Selma & Nellie” föddes. 

Inte bara skulle man hantera kamerorna och redigeringsprogrammen, man skulle även se bra ut, vara rolig och äta samtidigt.

I trean gör alla ett såkallat gymnasiearbete. Det ska vara någonting som kopplar samman allt det du lärt dig under dina tre år på ditt program. På de flesta högskoleförberedande programmen är det självklara (och i många fall enda) valet att skriva en rapport, men vi på media fick även välja på att göra en s.k medieproduktion. Jag var först ganska besluten om att jag skulle börja med Youtube. Det är någonting jag velat göra länge men inte riktigt vågat, och såg därför detta som perfekta tillfället. Men efter ett tag kom jag på att det kanske inte skulle vara så roligt att vara ensam i mitt arbete, och Selma hakade på idén. Vi spelade faktiskt in en video – en Mukbang när vi åt McDonalds och svarade på frågor – innan vi insåg att det kanske inte var så lätt att göra en medieproduktion som vi trodde. Inte bara skulle man kunna hantera kamerorna och redigeringsprogrammen, man skulle även kunna se bra ut, vara rolig och kunna äta samtidigt. Så den idén skrotade vi faktiskt ganska fort. Dock hann vi redigera klart videon innan, vilket gör att vi faktiskt kan ge er ett litet smakprov på hur det hade kunnat se ut – om vi inte kommit på idén att göra en PodCast istället! 

 

I de två första avsnitten snackade vi bara allmänt om oss själva. Vi svarade både på frågor vi hittade på nätet och frågor som våra lyssnare ställt. Man får reda på lite mer om oss – såsom framtidsplaner, killsmak eller om det är pepsi eller coca cola som gäller. Det var väldigt roligt efter vi släppt första avsnittet. Vi tänkte att det bara var våra handledare och kanske några vänner som skulle lyssna. Men efter bara några timmar hade vi fått väldigt mycket positiv respons från personer vi knappt pratat med innan. Det var väldigt roligt och någonting som verkligen fick oss att bli peppade på att jobba vidare på vårt gymnasiearbete! 

I tredje och fjärde avsnittet bestämde vi oss för att testa ett helt annat koncept än i de tidigare avsnitten. Vi ville lite mer berättande avsnitt där vi inte talade så mycket om oss själva. Vi valde varsina ämnen, Selma valde konspirationsteorier eftersom hon tycker det är intressant. Och mitt val föll självklart på spöken. I dessa avsnitt har vi lagt lite mer krut på själva redigeringen, och båda har blivit extremt uppskattade vilket är väldigt roligt!

I sista avsnittet pratade vi bara väldigt allmänt och om sådana ämnen de som lyssnat ville att vi skulle prata om. Ett återkommande tema såsom killar, lite djupare tips inför gymnasiet och den då dagsaktuella incidenten med äckliga gubbar på gymmet kommer till tals. Ett spontant avsnitt som var väldigt roligt att spela in. 

Att göra en PodCast kostar tyvärr pengar. Det är en av anledningarna till att vi väljer att lägga ner projektet nu när gymnasiearbetestiden är över och våra gratistimmar för uppladdning är slut. Annars hade iallafall jag mer än gärna fortsatt. Det bästa har varit all fin respons vi fått, vilket vi verkligen inte trodde! Bara på Spotify har vi 630 streams av 270 olika lyssnare. Det är helt sjukt faktiskt. Det är även en väldigt rolig grej att ha i framtiden, att kunna lyssna tillbaka på.

Har ni inte lyssnat på PodCasten får ni väldigt gärna göra det – förhoppningsvis kommer ni inte att ångra er, genom knappen nedan kommer ni direkt till vår sida på Spotify! 

 

 

Här hjälpte även Staffan oss att sätta upp bilden i korridoren, bara för lite extra publicitet. Man kan ju hoppas att den får hänga kvar ett tag iallafall 😉

(Innan nåt crazy fan snor den)

 

Relaterade Artiklar

Relaterade Artiklar

STUDENTEN Lovisa

Välkommen tillÅllebergsgymansisets student11 juni 2021...och plötsligt är det bara en månadkvar till dagen vi treor har längtat till!Hur vår student kommer bli har varit svårt att förutspå men vi håller alla tummar och tår att vi kommer få springa ut till våra...

läs mer

Välkommen till Ållebergsgymnasiets Bal

Välkommen till ÅLLEBERGSGYMNASIETS BAL   13 JUNI 2020...vad är väll en bal på slottet! Nu har vi tagit studenten och tanken är att vi ska samlas en sista gång innan vi tar oss an livet. Oavsett om det kommer bli en riktig bal eller om man drar ihop en egen liten...

läs mer

Arta & Fanny gymnasiearbete

Vad är psykiskt välmående? GymnasiearbeteDet kan vara svårt att veta vad man ska skriva om eller vad man ska göra när det kommer till gymnasiearbetet. Eftersom att vi går samhäll media så valde vi att göra en medieproduktion. Vad valde vi då att göra? Jo, vi valde att...

läs mer