Earth hour är en global insats som handlar om att man ska under minst en timme släcka lampor och/eller stänga av så många elektriska artiklar som möjligt för att uppmärksamma klimatfrågan. Earth hour sker den sista lördagen i mars varje år och just i år så anordnade Falköpings kommun aktiviteter under hela veckan där varje dag hade olika teman med baktanke på miljö.

Under måndagen så var dagens tema bilen. Man uppmärksammade detta tema genom att ha en utställning av hållbara fordon som är bra fossilfria substitut till fordon som inte är fossilfria dvs . fordon som drivs av fossila bränslen. Det skedde också en föreläsning av klimatrådgivare Thomas Skagenborg om tips och råd för hur man ska tänka för att bli mer hållbar i sitt resande.

Tisdagens tema var biffen där man uppmärksammade matsvinnet och hur man kan laga mat på ett hållbart sätt. Detta gjorde man genom en föreläsning om hållbar matproduktion och matsvinnet. Man anordnade också en pop-up matlagning med Madeleine Lennartsson (Clean Lifestyle).

Onsdagen handlade om bostaden och hur man ska leva på ett så hållbart sätt som möjligt hemma. Detta genomfördes genom att Connect, Hyresbostäder och Thomas Skagenborg informerade om sopsortering, elspartips och moderna tvättstugor. Efteråt så hölls det en föreläsning av meteorologen Madeleine Westin som uppmärksammade förändringar i världens väder och klimat.

 

Torsdagen handlade om börsen och uppmärksammade mycket om samspelet mellan pengar och klimat. Detta gjorde man genom att ha information om ämnet i stadsbiblioteket.

Under fredagen uppmärksammades butiken genom att mellan 14-17 ha fokus på återbruk för att också kl. 15 anordna en global manifestation med Fridays for Future på torget. Efter det bjöd man Cornerstone Music Club till Kyrkans hus för att spela musik och under tiden i kyrkparken kom våra egna esteter och visade upp ljud- och ljusinstallationer med temat “Naturens Element”.

Lördagen och den sista dagens tema var earth hour som började med en familjedag på Mösseberg där det anordnades olika aktiviteter för familjer. Samtidigt på muséet så fanns möjligheten att lära sig hur man kan skapa sin egna kruka med hjälp av papp. Framemot kvällen så var det en vandring i gamla stan och på stora torget för att uppmärksamma earth hour men också för att förbereda för den stora konserten i St:Olofs kyrka för att avsluta en vecka av uppvaktning på klimat och uppvisningar på hur man värnar om våran jord.