Bakom kulisserna på Diggit

Februari månad är här, vilket kanske inte betyder så värst mycket för de flesta eleverna på Ållebergsgymnasiet, men för eleverna i klassen SA17m så står de inför en stor uppgift. Februari månad är nämligen starten för tidningen Diggit nr 38. Eleverna har nu till uppgift att samla allt möjligt material och på några månader fixa en hel tidning. 

I klassrummet vid samhäll så sitter just nu Sa17m indelade i fem olika grupper, så kallade redaktioner. Vi har nöjesredaktionen som står för nöjet i tidningen, sportredaktionen som står för sporten, skolredaktionen som står för artiklar som rör skolan och till sist nyhetsredaktionen som skriver om aktuella nyheter. Det finns även en grupp som har koll på annonserna i tidningen, de skriver listor på möjliga annonsörer och samlar in pengarna. Sedan har vi ledargruppen över de andra grupperna, tidningens redaktion. De har till uppgift att vägleda våra möten och grupper och att få ihop artiklarna till en hel tidning. I klassrummet sitter just nu alla tysta och lyssnar på nöjesredaktionen som ska berätta vad de har tänkt ha med i tidningen som rör området nöje. Väl färdiga går ordet vidare till nästa grupp. Samtidigt som de seriösa arbetet pågår sitter hela klassen och fikar, något som inte är ovanligt under redaktions möterna. När våra magar sedan är fulla av gott och redaktionerna färdigt talade så sätts arbetet igång

 

Jag och Alva sätter oss vid ett bord längst bak i klassrummet, vi är nöjesredaktionen. Alva slår in ett nummer och sätter sedan mobilen mot örat och lyssnar, idag ska vi försöka anordna en intervju på Kinnarpskolan med en person från nionde klass. Artikeln vi just nu jobbar med ska handla om höstens kommande ettor så vi ska intervjua personer som kommer börja på Ållebergsgymnasiet HT20. 

 

 

 

Efter flera signaler är det någon som lyfter luren på andra sidan. ”Hej det är Tommy” säger rösten. Alva förklarar vad hennes ärende är och personen på andra sidan svarar med att vi kan komma direkt. 

Vi tar med kamera och dator och åker iväg till Kinnarpskolan, vi båda är väldigt excalterade eftersom det är vår första intervju för artikeln. Välframme så får vi prata med rektorn och han presenterar oss för två försiktiga killar. Vi slår oss ned i ett rum med ett bord och några stolar. Stämningen är lite spänd. Jag och Alva  presenterar oss för killarna och påbörjar vår intervju. När vi ställt några frågor så är stämmningen mycket mer lättsam och allt flyter på som det ska. När vi sedan är färdiga med alla frågor och nöjda med de svaren vi fått, tar vi bilder till intervjun och sedan tackar vi för att de var villiga att delta. 

 

Väl tillbaka i klassrummet sätter vi igång med redigeringen. Jag skapar ett dokument i InDesign och börjar med layouten medans Alva väljer ut och redigerar den bästa bilden. Sedan lägger vi in materialet vi samlade under denna intervjuen och artikeln är påbörjad. Under dagens långa lektion har vi hunnit med mycket och vi båda är nöjda med vårt arbete. En lättnat fyller oss när vi går ut ur klassrummet, en intervju klar nu återstår bara fyra.

 

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

studentpresenter

Glas Först ut har vi olika typer av glas. Det är både fint och praktiskt samtidigt som det är något som alla kan få nytta av.Accesoarer Här kommer ettsäkert kort som går hem hos de allra flesta! Kan man någonsin få för mycket av smycken ochaccessoarer? Inredning Till...

läs mer

Fordons-och transportprogrammet

             FORDONS-OCH TRANSPORTSPROGRAMMETFordons-och transportprogrammet är perfekt för dig som vill jobba med bilar i framtiden! Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesförberedande program och på Ållebergsgymnaset erbjuds två olika inriktningar inom...

läs mer