Arbetande och student

Okategoriserade

mar 26, 2020 | Okategoriserade

Written by Samhäll Media

In

Annelies situation

Annelie Palmqvist är grundutbildad sjuksköterska och jobbar sedan sju år på ambulansen i Falköping/Tidaholm. Att vara grundutbildad sjuksköterska i en ambulans innebär samma arbetsuppgifter och ansvar som för en ambulanssjuksköterska. Trots att det inte finns något krav på att man måste vara ambulanssjuksköterska, har Annelie valt att vidareutbilda sig till det. Anledningen är att hon har höga ambitioner och vill fördjupa sina kunskaper inom yrket samtidigt som det är ett sätt att få en bättre lön.

För att bli ambulanssjuksköterska är man tvungen att studera på heltid ett år utöver sjuksköterskeutbildningen. Utbildningen som Annelie läser på distans från Växjö, har hon fått bekosta själv. För att slippa ta studielån har Annelie tagit ut sparad semester och kompledighet men också jobbat samtidigt som hon har studerat.

 

Hur fungerade det att läsa samtidigt som man jobbar? 

Det är mycket fritid som Annelie måste lägga på sina studier och det kräver mycket planering. Varje ledig tid på jobbet får hon passa på att plugga. Sparade semesterdagar och kompledighet går åt till att göra praktik på ambulansen i Skara under 10 veckor. I höstas hade Annelie också praktik men var då en vecka var på förlossningen, narkosen (öva på att hålla fria luftvägar på sövda patienter) och barnakuten. Den praktiken var väldigt bra tyckte Annelie eftersom det inte händer så ofta i ambulansyrket samtidigt som man vill känna sig trygg när det väl händer. 

Det är viktigt att ha ett driv och att man har ett tydligt mål att klara av utbildningen, säger Annelie. Tyvärr så har hon hunnit bli lite mätt på arbetet under tidens gång eftersom hon hela tiden antingen jobbar med det eller läser om det. Men Annelie tror att det kommer att vända när hon blivit färdig, för då hoppas hon på att det ska kännas än mer stimulerande när hon har bättre kunskap om det hon gör. 

 

 

 

Vad gjordes på utbildningen?

Utbildningen består av mycket självstudier vilket kräver en hel del disciplin. Det är ganska många inlämningsuppgifter där både teoretisk och praktisk kunskap ska beskrivas med ord. Examinationerna består också av praktiska moment där det står examinatorer och bedömer insatsen man gör. Dessa examinationer har varit på plats på Linnéuniversitetet i Växjö som ligger 20 mil bort.Även vissa föreläsningar och skriftliga tentor har också varit där. Vid några tillfällen då det varit flera dagar i rad har Annelie fått boka in sig på ett vandrarhem i Växjö. Det ingår också i utbildningen att skriva en magisteruppsats under 10 veckor. Den är ganska tuff! 

Eftersom utbildningen är på distans finns det väldigt många inspelade föreläsningar som man kan titta på när man vill, man använder sig också mycket av kurslitteratur för att söka kunskap. De flesta seminarierna, som är en typ av examination där flera studenter diskuterar sina upplevelser utifrån ett case, har skett via Skype. 

 

Hur kan man göra för att underlätt det hela?

Som tidigare nämnts så har Annelie tagit ut all sparad komptid och semester. Hon sökte också bidrag från forskning och utbildningsenheten på Skaraborgs sjukhus och fick 10 arbetsdagar betalda. Men för att orka måste man också se till att man gör saker på fritiden som man tycker är roligt. Annelie är också noga med att prioritera fysisk träning för att få ny energin och för att hon ska må bra.

Vad kan rekommenderas till andra som ska börja läsa på högskola?

Leta efter stipendier som går att söka för att få ett ekonomiskt tillskott. Skapa en tydlig målbild som färdig student och använd den som motivation när det går trögt, för det gör det ibland. Var noga med att planera studierna och försök att vara steget före. Tro på dig själv och ge inte upp! Ta en dag i taget!

 

 

studentpresenter

Glas Först ut har vi olika typer av glas. Det är både fint och praktiskt samtidigt som det är något som alla kan få nytta av.Accesoarer Här kommer ettsäkert kort som går hem hos de allra flesta! Kan man någonsin få för mycket av smycken ochaccessoarer? Inredning Till...

läs mer

Fordons-och transportprogrammet

             FORDONS-OCH TRANSPORTSPROGRAMMETFordons-och transportprogrammet är perfekt för dig som vill jobba med bilar i framtiden! Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesförberedande program och på Ållebergsgymnaset erbjuds två olika inriktningar inom...

läs mer