Är “Tiktok-alt” det nya punk?

Raggare, fjortisar, emos, skejtare, stekare… Det finns många subkulturer bland ungdomar idag. Lika intressen, åsikter, värderingar och stilar skapar grupper vilka ofta undviker, och t.o.m ibland ogillar att associera med varandra. En subkultur som under en längre tid legat i bakgrunden bland vår generation tycks få en återupplevelse i den nya “alt”-trenden. Men speglar verkligen TikToks version av alt den riktiga punken? Vad innebär punk, och finns den kvar?  
Richard Young/REX/Shutterstock

Vad är punk?

Punk är en subkultur med ursprung i 70-talet i Storbritannien, USA och till viss del Australien. Var exakt kulturen uppstod är oklart, men det land som framkommer mest när man talar om dess historia är Storbritannien, då man ofta kopplar punk med det engelska bandet Sex Pistols. Att vara punk innebär att man bl.a är vänster-lutande politiskt och uttrycker en solidaritet med fattiga och arbetarklassen, vilka under en längre tid varit utsatta för negativa stereotyper samt uteslutande i media. I samband med detta tog man avstånd från allt kommersiellt, dyrt och “exklusivt” genom att utveckla en stil tillgänglig för alla. Kläder och kosmetiska produkter köps främst second hand och frisyrer görs även det själva. Punk är även tätt sammanvävt med musikgenren punkrock som ofta är lättspelad och aggressiv med texter som kritiserar samhället, dess ledare och konservatism. Några svenska punkband de flesta säkert känner till är The Pain och Ebba Grön.

 

Att chocka och provocera är alltså den främsta tanken bakom punk, möjligtvis för att öppna upp en konversation och få folk att tänka om. Punk är en direkt protest mot kapitalism, exkluderandet av människor från de lägre samhällsklasserna och en kultur som starkt avviker från normen.

 

Punken under senare år och Tiktok-alt

Som många andra faser i mänsklig historia, verkar det som att “den sanna punken” eventuellt dog ut. Mot mitten av 90-talet minskade punkrockband i popularitet till viss del, kanske inte inom de starka kretsar inom vilka politiskt insatta punkare befann sig, men bland allmänheten och folk som endast intresserades av punkens stil rent estetiskt. Under 80-talet kommer en ny era av synthpop och elektronisk musik som lägger grunden till kommande pop-trender. 90-talets mest utmärkande musik består av hiphop, rap och RnB låtar som växte i popularitet, först bland afroamerikanska kretsar men eventuellt även bland allmänheten. Vissa av dessa artister skulle man kunna säga “ersatte” punk-erans normbrytande och samhällskritiserande natur, som exempelvis N.W.A (som med sin låt “Fuck the Police” uppmärksammar USAs problem med polisbrutalitet mot icke-vita, ofta svarta män) och 2pac (vars mamma var en medlem av Black Panther, en vänsterriktad politisk organisation med fokus på antifascism, antirasism och svart/afroamerikansk stolthet). Punk har alltså levt i skuggan för allmänheten under de senaste åren, men under den oväntade karantänen vi världen om varit tvungna att uppleva har en ny, liknande kultur växt fram.

 

“Tikok-alt”, eller bara “alt”, är ett nytt fenomen som, enligt observation, har växt från hemsidan Tumblrs “grunge/emo aesthetic” under 2012-2015 och fått nytt liv på appen TikTok. Under en tid då vi varit tvungna att socialt distansera oss själva har fler och fler utforskat sitt inre och sina egna värderingar och estetiska behov när det kommer till att uttrycka sig själv i kläder, smink och annat. “Alt” står för “alternativ.”. Meningen med titeln är att den ska representera alla stilar som avviker från samhällets norm, t.ex sägs punk, goth, emo, och scene ingå inom “alt.”. Bland tonåringar som inte levt under punk-erans höjdpunkt och inte har översiktlig kunskap kring kulturen är alt något helt nytt och fräscht, ofta utan politisk aktivism i tanke. Vissa kritiserar “alt-tiktokare” som använder stilen av estetiskt syfte utan att lägga någon vikt på dess politiska bakgrund. De menar bl.a att genom att ignorera punkens originella syfte populariseras stilen till det kommersiella, vilket resulterar i att punkstilen helt plötsligt blir säljbar och på ett sätt “beslagtas” av den kapitalism som kulturen ursprungligen kritiserat så. Andra menar att det bara är kläder och ett sätt att uttrycka sig nuförtiden, och att den politiska historien inte längre har någon större betydelse för den estetiska aspekten. Men många ungdomar läser även på om historien kring alternativa stilar och kulturer, och medans sociala frågor når sina klimax reagerar dagens ungdomar i radikalisering åt vardera håll (höger och vänster) och punken får potential att återupplivas bland Sveriges nya röstare i Tiktoks egna blandning av alternativa kulturer.

 

 

 

 

 

Text: Alexander Bergström