Ållebergare

som dansar vidare i livet

Ållebergseleverna Ella Eklund från fordonsprogrammet och Filippa Mann från det estetiska programmet (bild) har det gemensamma intresset dans. Den 13 November 2021 åkte de till Belgiens huvudstad Bryssel för att tävla i EM. Här är deras danshistoria, känslor och förberedelser inför händelsen som tog deras danskarriärer till en helt ny nivå.

Utöver dansen blir det mycket träning, bak- och matlagning för Ellas del. Hon umgås mycket med sina kompisar och spenderar tid med sin pappa i verkstaden där de brukar meka med både bilar och gräsklippare. Filippa umgås mestadels med sina kompisar och sin pojkvän men lyssnar också mycket på musik och även hon gillar att laga mat.

De båda har dansat sedan de var 3 år och har alltid gått på dansskolan Art Dance här i Falköping. Det är där de trivs och utvecklats till dansarna de är idag. Genom åren har de testat många olika stilar som disco, modern, dancehall och hiphop, men det är hiphopen som de gillat mest och har varmast om hjärtat. Filippa har på senare tid öppnat upp ögonen för att bli koreograf inom stilen hiphop, medan Ella vill utvecklas och se hur långt hon kan komma med sin danskarriär, men hon är även intresserad av
dansläraryrket.

Filippa har tävlingsdansat sedan 2016, det började med tävling i grupp och duo. Hennes solokarriär startade först 2017 och hon har därifrån klättrat upp till där hon är idag. Ella hade sin första tävling 2018 i disco solo, och hon har därefter tävlat i en rad olika stilar, t.ex hiphop solo och duo tillsammans med sin lillebror.

I oktober fick de veta att de skulle tävla i EM den 13 November 2021. De har tävlat i stilen hiphop battle, där man improviserar till musik i en slags duell mot en annan dansare. Då är det extra viktigt att lyssna och känna in musiken för att veta vilken stil som passar bäst. Inför EM blev det mycket träning både själv, med varandra, danslärare och mentalt eftersom nerverna måste vara i balans när det är en såpass stor och
speciell möjlighet. De var även på workshops med landslagscoachen både praktiska och teoretiska, men även danslärare och kompisar hjälpte dem, vilket de är väldigt tacksamma för!