I mars 2017 återinfördes värnplikten i Sverige. Under sommaren har cirka 100 000 99:or besvarat frågor om sig själva till Rekryteringsmyndigheten och nu har en bråkdel valts ut till att mönstras. Mönstringen av dessa personer kommer ske från oktober 2017 till april 2018 och avgör vilka som kommer få göra värnplikt. DIGGIT har pratat med några elever på Ållebergsgymnasiet som ska mönstras efter årsskiftet.

Oliver Westerberg

Vad var din första tanke när du blev kallad till mönstring?

Fan vad kul! Jag gick in för det som om jag ville göra det så det var ju jättekul att komma med. Då gick jag in på nätet och googla ”Vad gör man under mönstring”, för jag insåg att jag  inte har någon aning om vad som innebär med att mönstra.

Vad ser du mest fram emot om du blir antagen?

Att få vara  ute i skogen och härja, träffa nya kompisar, käka ärtsoppa ur en plåtburk varje kväll och att få känna skillnaden mellan att tycka att man har det jobbigt själv när man har mycket i skolan och går till gymmet men plötsligt lever man i en värld där man bor i tält, sover två timmar på tre veckor och är ute och går hela tiden. Den kontrasten kommer bli intressant tror jag.

Hur känner du inför mönstringen?

Jag tror att det kommer bli kul och intressant. Jag hoppas och tror att jag kommer med för jag tror inte att jag ligger efter i varken styrka eller kondition, tror inte jag är bäst på allt men jag tror jag har goda chanser.

Evelina Berglund

Vad var din första tanke när du blev kallad till mönstring?

Jag har velat göra värnplikt sen jag var liten. Att ha gjort det är en rolig upplevelse kan jag tänka mig. Det är häftigt att ha gjort det och sen att va tjej är ju inte så jättevanligt. Det är roligt att tjejer också får göra det nu och att det är mer jämställt i alla fall.

Vad ser du mest fram emot om du blir antagen?

Typ utmaningen. Jag har inte tänkt så mycket på vilket område jag skulle vilja hamna i. Man får ju se vad man passar till på mönstringen.

Hur känns det inför mönstringen? Hur tror du att det kommer gå?

Jag är nervös för jag är ju inte så vältränad kan man väl säga men om jag inte skulle komma in är det inte hela världen heller. Jag klarar mig utan det men om jag skulle komma in skulle det vara roligt. Sen om man inte klarar det nu kan man ju söka igen senare. Då kanske man är lite mer motiverad och tränad. Det finns en chans till om man inte skulle klara det nu.

Sebastian Thörn

Vad var din första tanke när du blev kallad till mönstring?

Jag fyllde ju i att jag ville så jag tyckte det var kul. Sen gick jag in och sökte på vad jag faktiskt skulle göra och så var det massa psykologitester.

 

Vad ser du minst fram emot om du blir antagen?

Såna grejer min farsa berättat om som när han fick stå i en skyttegrav när det var typ 10 minus i 20 timmar. Sen såna grejer som att gräva skyttegravar bara för att. Det känns som att det kommer vara väldigt olika beroende på vem som är över en.

Hur känner du inför mönstringen?

Kondition är väl sådär men styrka skulle jag väl ändå säga att jag ändå har väldigt bra chanser i. Sen, asså, de har ju kallat in mig så de borde ändå tycka att jag är tillräckligt lämplig för att testas. Jag är lite nervös kanske men mönstring verkar roligt. När jag faktiskt googlade på vad man gör på mönstringen verkar det som om det är mer individuellt men jag tänkte mig typ ett bootcamp där alla springer runt och så är det typ en person som kollar 20 pers samtidigt. Man ser ju i typ militärfilmer när de har grundövningar och så springer man runt på den där militärbasen. Det var så jag tänkte mig men det är ju bara massa tester och så ett fysiskt test.

Läs hela intervjun i DIGGIT 2.0 nr. 33 på sida 4.

Isabell Axelsson, Sa15m